De meest merkwaardige schoenen(weetjes)

De meest merkwaardige schoenen(weetjes)

“FOOTPRINT neemt je mee in het spoor van schoenen in de mode, en belooft een ware revelatie te worden voor zowel schoenenliefhebbers als modefreaks.” Ja hoor, wij als schoenenliefhebbers én modefreaks mochten deze expositie in het ModeMuseum in Antwerpen niet aan onze neus laten voorbijgaan. We zagen er de bizarste schoenen – kunnen ze daar echt op lopen? – en werden overladen met leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat het woord ‘saboteren’ afstamt van de klomp? En dat bokkenpootjes niet enkel kleine lekkernijtjes zijn, maar ook schoenen van ontwerper Margiela?

HOE HET WOORD SABOTEREN IS ONTSTAAN

Hoewel de klomp op het eerste gezicht geen rebelse houding lijkt te impliceren, komt het woord sabotage van sabot, Frans voor klomp. Tijdens de industriële revolutie kende men de praktijk om bij noodgevallen tijdens het weven van kledij een klomp tussen de raderen van de machine te gooien om het proces onmiddellijk tot stilstand te brengen. Tijdens de Luikse stakingen in 1886 deden arbeiders dit niet enkel tijdens noodgevallen, maar opzettelijk omdat ze bang waren dat de nieuwe machines er voor zouden zorgen dat ze hun baan verloren. En zo ontstond het woord sabotage, “het moedwillig beschadigen van materieel als strijdmiddel” volgens Van Dale.

Klompen Victor & Rolf

WAAROM DE ZOOL VAN LOUBOUTINS ROOD IS

De herkenbare rode zolen van Franse schoenengod Christian Louboutin kent iedereen. Maar wist je ook hoe deze ontstaan zijn? Nadat Louboutin’s tekeningen omgezet waren in een ontwerp, vond hij dat er iets ontbrak. Na lang nadenken kon hij nog steeds niet achterhalen wat het was en dat frustreerde hem. Toevallig was zijn assistente haar nagels aan het lakken (je raadt al in welke kleur). Hij nam de nagellak en begon deze op de zool te smeren. De rode zool werd zo’n groot succes dat hij het sindsdien als handelsmerk is gaan gebruiken. De zool symboliseert een agressieve seksualiteit, vaak geassocieerd met dominantie.

Rode zool Louboutin

LOPEN OP BOKKENPOOTJES

De bekendste schoenen van het Modehuis Martin Margiela zijn ongetwijfeld de iconische Tabi boots. Dit is een schoen geïnspireerd op de Japanse Tabi-sokken waarbij de grote teen apart zit. De schoenen worden door hun sterke gelijkenis ermee ook bokkenpootjes genoemd. Om de speciale voetzool duidelijk te tonen aan het publiek van modeshows, drenkte Margiela de voeten van zijn modellen in rode verf. Zo lieten ze ongebruikelijke voetafdrukken na die duidelijk zichtbaar waren op de witte catwalk.

Tabi boots bokkenpootjes Margiela

FootPrint – Customized ‘Tabi’ boot, Maison Martin Margiela S/S 1990 from MoMu Fashion Museum Antwerp on Vimeo.

MEXICAN POINTY BOOTS: DE VREEMDSTE DANSSCHOENEN OOIT?

Recent zijn de puntschoenen tot extreme hoogtes gerezen: de Mexicaanse boots die vandaag gedragen worden in de buurt van het Noord-Mexicaanse stadje Matchuala gaan tot 90 cm boven de grond. Ze worden gedragen door mannen bij het uitgaan als fallisch accessoire voor hun Tribal dansen.

Mexican Pointy boots

EEN BELANGRIJKE UITVINDING WAAR WE FERRAGAMO HEEL DANKBAAR OM ZIJN

Salvatore Ferragamo, de ontwerper met als bijnaam the shoemaker of dreams, deed een uitvinding waar we hem tot vandaag nog zeer dankbaar voor zijn. Hij zag de dames in Hollywood pijn lijden door hun hoge schoenen en vond een oplossing om ze comfortabeler te maken. Op basis van studies over de lengte van de welving, over de verhouding ten opzichte van het steunpunt van het lichaam enz. vond hij een belangrijk onderdeel van de schoen uit: de cambreur. De cambreur is een verhard stukje in de middenzool dat loopt tot de hak. Het ondersteunt de voetholte en zorgt voor de juiste buiging. Zeer belangrijk bij pumps bijvoorbeeld. Ferragamo ontwierp voor veel bekende sterren, o.a. voor Audrey Hepburn en Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe leest

VOOR MIJ EEN PAAR 3D-GEPRINTE SCHOENEN, A.U.B.

Na kledij en juwelen komen nu ook schoenen uit de 3D-printer … Ze zien er een beetje buitenaards uit, maar bewijzen wel dat de tijd niet stilstaat.

3D print

ANDER BIZAR SCHOEISEL

 

Ballerina's met hak van 46 cm

Ballerina’s met hak van 46 cm

Dit ontwerp van de Belgische ontwerper Jurgi Persoons bewijzen dat ook enkel hieltjes een schoen kunnen zijn.

Dit ontwerp van de Belgische ontwerper Jurgi Persoons bewijzen dat ook enkel hieltjes een schoen kunnen zijn.

Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat: schoenen met een vodkaflesje als hak, tropisch fruit op de teen, ...

Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat: schoenen met een wodkaflesje als hak, tropisch fruit op de teen, …

DAAR WORDEN WIJ HAPPY VAN …

Brantano E-commerce & Marketing teams

Brantano E-commerce & Marketing teams

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 1 =