Steun Stichting tegen Kanker met je oude schoenen

Steun Stichting tegen Kanker met je oude schoenen

Heb jij je schoenenkast al opgerommeld voor onze Oude Schoenen Actie? Je ontvangt er in ruil shoptegoed* voor en steunt er vier goede doelen mee. Een vaste waarde daarvan is Stichting tegen Kanker, de enige nationale organisatie voor de strijd tegen kanker in België. Algemeen directeur Didier Vander Steichel beantwoordde onze meest prangende vragen.

 

Didier Vander Steichel – algemeen directeur

Hoe omschrijf jij Stichting tegen Kanker in een notendop?

Samen hoop omzetten in realiteit! Onze missie telt 3 pijlers: de overlevingskansen van patiënten vergroten, de levenskwaliteit van patiënten en hun familie verbeteren en iedereen in België informeren en sensibiliseren rond kanker en preventie. Onze impact is er één op lange termijn.”

Dat is het zeker! Werpt dat na ondertussen 30 jaar zijn vruchten af?

“Belgische kankeronderzoeksteams, universiteiten en ziekenhuizen behoren tot de wereldtop en blijven essentiële doorbraken realiseren op het vlak van immuuntherapie, gepersonaliseerde behandelingen, levenskwaliteit enz. Wist je bv. dat de overlevingskans van borstkanker bij vrouwen van 75% in 1975 naar 90% is toegenomen in 2009? Verder zijn er dankzij de medische vooruitgang in oncologie 85.000 geredde levens in België tussen 1990 en 2014 – dat is bijna de bevolking van Aalst!”

Het resultaat mag er zijn, maar inzamelacties en giften blijven crusciaal, niet waar?

“We zijn volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van individuen en organisaties. Zolang we onze ambitieuze doelstelling – alle kankers genezen of minstens omzetten in niet-levensbedreigende chronische aandoeningen – niet hebben bereikt, zetten we de strijd verder. Kanker treft rechtstreeks of onrechtstreeks iedereen. Bij acties zoals de Oude Schoenen Actie kan ieder van ons een steentje bijdragen, hoe klein het ook lijkt.”

Bron: Stichting tegen Kanker

Waar zetten jullie de komende jaren jullie schouders onder?

“De afgelopen 10 jaar hebben zo’n 330.000 mensen kanker overleefd, onder hen ook veel jonge mensen. Na de behandeling willen ze maar al te graag hun leven terug op te pikken maar botsen daarbij op moeilijke vragen. Hoe geraak ik opnieuw aan de slag bij een werkgever? Kan ik mijn kinderwens nog vervullen? Kan ik nog aan een lening geraken?

Stichting tegen Kanker steunt daarom projecten die de kwaliteit en de waarde van het leven tijdens of na kanker verzekeren of verbeteren. Zo delen we grants of beurzen uit voor projecten rond sociale opvang, beauty en fysieke activiteits die patiënten en overlevenden hun zelfvertrouwen en zelfbeeld helpen opbouwen.”

Wat doen jullie om de mensen te betrekken in de strijd tegen kanker?

“Dit jaar is  bv. Generatie Rookvrij gestart, een campagne ontwikkeld met andere organisaties zoals de Cardiologische Liga en KomoptegenKanker. De bedoeling is om elk kind geboren vanaf 2019 de kans te bieden om in een volledig rookvrije omgeving op te groeien. Campagnes als Tournée Minérale, Levensloop Campagnes en de Oude Schoenen Actie zijn dan weer de burgerinitiatieven die ons helpen onze boodschap van hoop en solidariteit uit te dragen.”

Milan die zijn beste schoentje voorzet.

Nog een laatste boodschap voor iedereen met oude schoenen?

“Breng ze binnen bij Brantano. Je helpt er niet alleen een aantal Belgische organisaties mee, waaronder Stichting tegen Kanker en het Kinderkankerfonds.

Je geeft ook de circulaire economie een duwtje in de rug: de schoenen worden gerecycleerd en opgelapt en zorgen in de landen van bestemming voor werkgelegenheid en ontwikkeling. Een mooi solidariteits-élan op meer dan één vlak!”

Je hoort het dus: opruimen jongens! Keer alles ondersteboven en leg alle schoenen bij elkaar.

Kom nog tot en met 16 september 2018 bij Brantano langs met al je oude schoenen. Voor elk paar krijg je shoptegoed* (geldig op alle schoenen, kleding en accessoires).

 

 

* Schoenen binnenbrengen kan vanaf 01/09/2018 t.e.m. 16/09/2018. Shoptegoed geldig per aankoopschijf van €50 op de volledige collectie in alle Brantano winkels en op brantano.be vanaf 01/09/2018 t.e.m. 30/09/2018. Deze bon wordt niet terugbetaald in contanten en is niet geldig bij aankoop van cadeaubonnen. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere voordelen. Kopieën worden niet aanvaard.

Fotobronnen: Stichting tegen Kanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + negen =