Onze favoriete zomerse cocktails & tapas

Onze favoriete zomerse cocktails & tapas

Met deze eenvoudige cocktails breng je de zomer in huis! Zowel de klassiekers, klassiekers met een twist als de originelere cocktails zijn zo gemaakt. Ook als je geen alcohol drinkt, kan je genieten van een heerlijke non-alcoholische cocktail! Je kan er een kommetje chips bij serveren, maar simpele tapas zoals avocado bites of aardappeltortilla doen toch meer eer aan je huisgemaakte cocktails.

DE KLASSIEKERS

MOJITO

Mojito maken

Wat heb je nodig voor Mojito?

  • Witte rum (45ml)
  • Rietsuiker of suikersiroop (10 ml)
  • Spuitwater (30ml)
  • Limoen (halve limoen in kwartjes)
  • Munt (takje munt)
  • 1 glas crushed ice

Hoe maak je Mojito?

Gebruik voor een mojito een stevig, dik longdrinkglas dat tegen een stootje kan (en tegen een stamper).

  1. Doe 10 ml rietsuiker/suikersiroop en de limoenpartjes (in kwartjes) in het glas.
  2. Voeg er enkele muntblaadjes naar smaak bij.
  3. Voeg de rum toe.
  4. Voeg crushed ice toe en roer met een lepel alles door elkaar zodat het goed mengt. De limoentjes en de munt moeten mooi zweven in je glas en mogen niet onderin blijven liggen.
  5. Werk de cocktail af met spuitwater en garneer met wat extra crushed ice en een kroontje munt.

DAIQUIRI

Daiquiri maken

Weetje: Daiquiri ziet er stijlvol en elegant uit, maar is dat van origine absoluut niet. Britse zeelui dronken de voorloper van dit Caraïbische drankje, dat simpelweg bestond uit hun rantsoen; rum, water, limoenen en suiker.

Wat heb je nodig voor een Daiquiri?

  • Witte rum (45 ml)
  • Suikersiroop (2 el)
  • Geperste limoenen (1,5 stuks)

Hoe maak je Daiquiri?

De balans vinden tussen zuur en zoet is de grootste uitdaging bij het maken van een Daiquiri. Wees dus zeker niet te zuinig met suiker. Dit komt de balans ten goede!

  1. Pers anderhalve limoen als basis.
  2. Voeg 45 ml rum en 2 el suikersiroop toe in de blender, samen met (veel!) crushed ice, geleidelijk aan in delen.
  3. Giet uit in een Margarita glas of Martini glas en garneer met een limoenschijfje.

COSMOPOLITAN

Cosmopolitan maken

Met een wereldberoemd boegbeeld als Carry Bradshaw (Sex and the City) is de Cosmopolitan misschien wel de meest gekende en geliefde damescocktail. De verleidelijke rozige kleur en de licht zuurzoete smaak maakt deze cocktail de ideale drink voor een ladies night met je beste vriendinnen!

Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?

  • Vodka (30 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • Cranberrysap (30 ml)
  • Sap van een halve limoen
  • Garnering: sinaasappel
  • Ijsblokjes
  • Cocktailshaker

Hoe maak je de Cosmopolitan?

  1. Vul een shaker met ijs.
  2. Schenk de vodka en triple sec, het cranberrysap en het limoensap in de shaker. Goed shaken!
  3. Schenk uit in een gekoeld martiniglas.
  4. Maak een inkeping in een partje sinaasappelschil om je glas te garneren.

Tip: Je kan ook garneren met een limoenwieltje, een trosje aalbessen, een mooie macaron of bijvoorbeeld een mooie roos.

WHITE RUSSIAN

White Russian maken

Deze cocktail op basis van vodka, melk en kahlua maak je in jouw eigen favoriete verhouding. De belangrijkste regel: roer nooit in een White Russian. De laagjes maken deze cocktail zo uniek! Om mooie, strakke laagjes te krijgen, zet je een lepel bovenaan in het glas als tussenpoortje naar het glas voor elke vloeistof.

Wat heb je nodig voor een White Russian?

  • Vodka (30 ml)
  • Kahlua (45 ml)
  • Volle melk (60 ml)

Hoe maak je de White Russian?

  1. Kies een mooi glas om de White Russian in te serveren.
  2. Vul het glas met ijs en giet de Kahlua in het glas.
  3. Voeg de vodka toe, voorzichtig met een lepel
  4. Als laatste doe je de melk – eventueel gecombineerd met wat room – in het glas, eveneens met lepel.

Tip: de White Russian kun je ook opdienen als exclusief ijsje. Voeg hiervoor na de Kahlua 2 bolletjes roomijs toe.

KLASSIEKERS MET EEN TWIST

GIN TONIC SOLEIL

Gin Tonic Soleil maken

Gin Tonic serveer je in een groot Copa glas. Dat daar een flinke portie drank in kan is niet het enige voordeel. Je kan het dankzij zijn grootte ook mooi garneren. Met felgekleurd fruit zoals framboos, citroen, grapefruit, aardbei en kiwi krijgt je Gin Tonic meteen een zomerse twist. En je hebt meteen je portie fruit voor de dag binnen 😉

Wat heb je nodig voor een Gin Tonic Soleil?

  • Gin (30 ml)
  • Tonic (75 ml)
  • Lekker veel zomers fruit (framboos, citroen, grapefruit, aardbei, kiwi … )

Hoe maak je een Gin Tonic Soleil?

  1. Vul een Copa glas (of groot wijnglas) volledig met ijsblokjes.
  2. Snijd de verschillende fruitsoorten in stukjes en voeg ze toe tussen het ijs en de glasrand.
  3. Voeg je favoriete gin toe.
  4. Werk de cocktail af met tonic. Roer voorzichtig (je wilt niet dat je garnering verpest wordt!) en opdienen maar!

MANGO COLADA

Mango Colada maken

De Mango Colada is het kleine zusje van de beroemde Piña Colada, voor de echte mangoliefhebbers. Gebruik hiervoor een mango die voldoende vers en rijp is, anders is de cocktail een stuk minder lekker!

Wat heb je nodig voor de Mango Colada?

  • Kokosrum (zoals Malibu) (30 ml)
  • 1 rijpe mango (een rijpe mango heeft een oranje / gelige kleur en je kan er lichtjes in knijpen)
  • Kokosmelk (30 ml)
  • Gecondenseerde melk of vloeibare room (15 ml of 1 theelepel)
  • Half glas crushed ice

Hoe maak je de Mango Colada?

  1. Snijd de rijpe mango in kleine stukjes.
  2. De helft gaat in de blender. Bewaar een paar mooie stukjes voor de garnering.
  3. Na de mango voeg je de kokosrum, kokosmelk en room of gecondenseerde melk toe.
  4. Als laatste voeg je ook het crushed ice toe.
  5. Na het blenden schenk je de Mango Colada uit in een hurricane glas gevuld met ijs.
  6. Garneer met mangostukjes aan een prikker of gewoon aan het glas en met een vrolijk rietje.

Tip: De non-alcoholische variant? Gebruik delfde ingrediënten, maar zonder de kokosrum.

ORIGINELE COCKTAILS OM TE IMPONEREN

AARDBEIEN SCROPPINO

Scroppino aardbei maken

De Aardbeien Scroppino is een zachte aardbeiencocktail die perfect dient als zomers dessert.

Wat heb je nodig voor een Aardbeien Scroppino?

  • Verse aardbeien (5 stuks)
  • Sorbetijs (2 bolletjes)
  • Vodka (30 ml)
  • Prosecco (30 ml)

Hoe maak je de Aardbeien Scroppino?

Doe alle ingrediënten samen in de blender. Let op dat je niet te veel sorbetijs gebruikt ten opzichte van de vodka en prosecco, want dan wordt de cocktail te dik van structuur. Je kan dit natuurlijk geheel naar eigen smaak afstemmen.

JUNGLE JUICE

Jungle Juice maken

Wat heb je nodig voor een Jungle Juice?

  • Bruine rum (45 ml)
  • Ananassap (30 ml)
  • Passievruchtensap (30 ml)
  • Sap van een halve limoen
  • Grenadine (2 druppels)
  • Garnering: ananas of passievruchten

Hoe maak je de Jungle Juice?

Gebruik een shaker met ijs voor het beste resultaat.

  1. Vul een stijlvol glas met crushed ice.
  2. Giet de donkere rum, ananassap en passievruchtensap in de shaker. Voeg ook het sap van een halve limoen toe.
  3. Even kort shaken en uitschenken in je glas tot aan de rand.
  4. Voeg 2 druppels grenadine toe om een mooie gloed aan de cocktail te geven.
  5. Garneer met een mooi stukje ananas of passievrucht.

ALCOHOLVRIJE COCKTAILS

PASSIONATA

Passionata maken

Een passievolle cocktail op basis van een vruchtencoulis en spuitwater.

Wat heb je nodig voor de Passionata?

  • Aardbeien, frambozen en passievruchten
  • Fijn kristalsuiker (1/2 theelepel)
  • Spuitwater (60 ml)

Hoe maak je de Passionata?

  1. Maak eerst een coulis van de vruchten. Duw met een stamper 3 aardbeien, 4 frambozen en nectar van 1 passievrucht en de suiker aan in een cocktailshaker of glas met stevige bodem.
  2. Giet de coulis met een zeefje uit in een champagneglas, tot je ongeveer 2 cm van je glas hebt gevuld. Plet met de bolle kant van het lepeltje in de zeef om het vruchtensap er helemaal uit te zeven.
  3. Schenk het glas geleidelijk vol met spuitwater. Dankzij het fruit krijgt de cocktail zijn verfrissende kleur, het spuitwater geeft de cocktail zijn mooie schuimkraag. Even kort roeren met een lange lepel.
  4. Dien op met passie(vrucht).

Tip: Alcoholische variant? Maak de coulis op dezelfde manier en voeg 25 ml vodka toe. Gebruik champagne in plaats van spuitwater et voilà: een stijlvolle Passionata Royal!

HUGO ELDERFLOWER

Hugo Elderflower maken

Hugo Elderflower is de non-alcoholische variant van het populaire drankje Hugo. Deze cocktail heeft als basis, de naam verklapt het al, de vlierbloesem (Elderflower).

Wat heb je nodig voor de Hugo Elderflower?

  • Vlierbloesemsiroop (15 ml) – kan je zelf maken* of kopen in de winkel
  • Spuitwater (45 ml)
  • Limoen (sap van een halve limoen)
  • Munt (2 takjes munt)
  • Crushed ice

Hoe maak je de Hugo Elderflower?

  1. Knijp het sap van een halve limoen uit in een wijnglas. Ook de limoenpartjes mogen in het glas.
  2. Vul het nadien met crushed ice tot aan de glasrand.
  3. Voeg 4 à 5 muntblaadjes toe en 25 ml Elderflower siroop.
  4. Roer even met een lange lepel en garneer als finishing touch met een limoenpartje en 2 takjes munt.

*Zelf vlierbloesemsiroop maken?

Je kan vlierbloesemsiroop in de winkel kopen, maar nog lekkerder (en goedkoper) wordt het als je het zelf maakt!
Voor 4 personen:

  1. Pluk 25 mooie vlierbloesemtrosjes. Spoel de bloesem zeker niet met water, dan verlies je het aromatische stuifmeel. Pluk dus ook geen bloesems als het regent. Eind mei/juni is de beste periode hiervoor.
  2. Leg de trosjes in een kom met 1,5l water, doe er 3 citroenen in schijfjes bij, 1kg suiker en 100g citroenzuur en zet het deksel op de pot. Citroenzuur is een bewaarmiddel, verkrijgbaar bij de apotheek.
  3. Laat het mengsel 36 uur trekken. Roer af en toe eens, of schud de pot op, zodat de suiker goed in het water kan smelten.
  4. Giet de siroop door een neteldoek (heb je dit niet, gebruik dan een heel propere zakdoek of dunne keukenhanddoek) en laat uitlekken. Knijp het resterende vocht uit de doek. De siroop is klaar.

Tip: De alcholische variant? Gebruik prosecco in plaats van spuitwater. In plaats van de vlierbloesemsiroop kan je eventueel ook vlierbloesemlikeur gebruiken.

TAPAS

AVOCADO BITES MET SPEK

avocado bites met spekjes

10 min bereidingstijd + 12 minuten oventijd
16 stuks

Benodigdheden

  • 2 avocado’s (niet té rijp)
  • 16 plakken ontbijtspek (± 100 g)
  • Paprikapoeder
  • 170 g Griekse yoghurt
  • Handvol verse basilicum en/of peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de schil en de pit.
  3. Snijd het vruchtvlees in vieren en daarna in achten.
  4. Wikkel de partjes avocado in een plak ontbijtspek en leg ze op de bakplaat.
  5. Bestrooi met een beetje paprikapoeder.
  6. Schuif de hapjes in de oven en bak ze ± 12 minuten tot ze krokant zijn.

Maak ondertussen de frisse dip.

  • Hak de kruiden fijn.
  • Meng de kruiden met de yoghurt, citroensap en olijfolie en breng eventueel op smaak met een beetje peper en zout.

Serveer de avocado bites met de yoghurtdip. Zowel koud als warm lekker!

COURGETTEROLLETJES MET PARMAHAM

courgetterolletjes met parmaham

30 minuten bereidingstijd, 18 tot 20 stuks

Benodigdheden

  • 2 courgettes
  • ± 150 g parmaham
  • 250 g ricotta
  • Peper
  • Olijfolie
  • Prikkers

Bereiding

  1. Snijd de courgette (met een kaasschaaf of mandoline) in dunne plakken.
  2. Besmeer de plakken met een dun laagje olijfolie en bestrooi ze met een snufje peper.
  3. Verhit een (grill)pan en bak de courgetteplakken 2 à 3 minuten.
  4. Laat de plakken wat afkoelen en leg er een (door de lengte doorgesneden) halve plak parmaham op.
  5. Besmeer het hele oppervlak met ricotta en maak een rolletje.
  6. Prik ze vast met een prikker en serveer op een leuk schaaltje.

AARDAPPELTORTILLA MET CHORIZO

aardappeltortilla met chorizo

25 minuten bereidingstijd, 30 minuten oventijd, 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • 1 ui
  • 80 g chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • 450 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 100 g erwtjes (diepvries)
  • 5 eieren
  • peper en zout
  • Olie om te bakken en in te smeren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Vet de ovenschaal in met een beetje olie.
  3. Snipper de ui en knoflook en snijd de chorizo in stukjes.
  4. Verhit een beetje olie in een pan en stoof de ui en knoflook 2 minuten aan.
  5. Voeg ook de chorizo toe en bak 2 minuten mee.
  6. Schep de aardappelschijfjes door de ui en chorizo en bak kort mee.
  7. Voeg ook de (bevroren) erwtjes toe en roer alles goed om.
  8. Schep alles uit de pan in een ovenschaal en klop de eieren los in een kom met een snufje peper en zout.
  9. Giet het eimengsel over de ovenschaal en zet 30 minuten in de oven tot de eieren helemaal gestold zijn.
  10. Snijd daarna in blokjes. Zowel koud als warm lekker.

Bronnen: CocktailiciousEVA vzw & Leuke recepten

Brantano schoenen

Nieuwe (zomer)schoenen shoppen? Dat doe je bij Brantano!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest68Share on Google+0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

20 − negentien =