De 10 geboden van goede baby- en kinderschoenen

De 10 geboden van goede baby- en kinderschoenen

Voetproblemen kunnen te wijten zijn aan het dragen van foutieve schoenen op jonge leeftijd. Als ouder kan je bijdragen aan een goede ontwikkeling van de voeten door goede kinderschoenen te kiezen. Goede kinderschoenen beschermen de voeten en ondersteunen ze optimaal vanaf de eerste verkennende stapjes. Waar moet je nu precies op letten om de juiste kinderschoenen te kopen?

WAARAAN MOETEN GOEDE KINDERSCHOENEN VOLDOEN?

DE 10 GEBODEN VAN GOEDE KINDERSCHOENEN*

1. Gij zult kiezen voor een flexibele loopzool

Wanneer je kind de eerste stapjes zet, is een flexibele loopzool het belangrijkst. De zool moet zeer soepel en buigzaam zijn om de delicate voetanatomie te respecteren. Dit bevordert de ontwikkeling en maakt de schoenen comfortabel om te dragen.

2. Gij zult kiezen voor schoenen zonder gladde loopzool

Om glijpartijen te voorkomen is het belangrijk dat de zool voldoende grip biedt. De antislipzool mag natuurlijk ook niet te sterk zijn zodat je kind zijn evenwicht niet verliest.

3. Gij zult opteren voor een stevige hielomsluiting

Kinderschoenen Shoo Pom by Pom d'Api

Goede kinderschoenen ondersteunen de enkel en de voet waardoor het kind stabieler gaat staan. De hielomsluiting moet bovendien goed aansluiten om te voorkomen dat het kind in de schoenen schuift of zwikt. Via de 3D voetscan ken je de perfecte schoenmaat in een opslag en zie je meteen of de hielomsluiting goed aansluit.

4. Gij zult bewegingsvrijheid en ruimte eren

Een afgeronde brede tip geeft voldoende ruimte aan de voetjes om veilig en in alle vrijheid te bewegen. Zo kan je kind met zijn teentjes de nodige grijpbewegingen maken, op een veilige manier, maar zonder beperkingen.

5. Gij zult natuurlijke, ademende materialen verkiezen

De ideale kinderschoenen zijn vervaardigd uit duurzaam leder. Leder ventileert waardoor de voeten veel beter kunnen ademen. Leder is bovendien zeer zacht, duurzaam en het kan tegen een stootje. Geen wonder dat zoveel kinderschoenen volledig uit leder bestaan, denk maar aan de schoenen van Shoo Pom by Pom d’Api, Kickers, Kipling, Prinsessia, Wickie …

6. Gij zult uw kind nooit te grote of te kleine schoenen laten dragen

De juiste schoenmaat voor kinderen

Onderzoek** wijst uit dat 80% van kinderen te kleine schoenen dragen, zowel in lengtemaat als in breedtemaat. De gevoelssensoren zijn nog niet voldoende ontwikkeld bij kinderen waardoor je kind niet zelfstandig kan aangeven of zijn schoenen (al dan niet) te klein zijn. Ouders kiezen nog al te vaak de duimtechniek om schoenen aan te kopen voor hun kinderen. Via de 3D voetscan van Brantano ken je snel en efficiënt de juiste schoenmaat. Deze scan meet zowel de lengte, breedte als hoogte van de voet en rekent een lengtetoeslag zodat de voeten ruimte hebben om tijdens het stappen vrij te bewegen.

7. Gij zult kinderschoenen kiezen die onmiddellijk comfortabel zitten

Verwacht niet dat kinderen de schoenen inlopen tot ze goed zitten. Bij de geboorte bestaat een voet voornamelijk uit kraakbeen. Vanaf dan begint een verbeningsproces en tot de tijd dat de botten volgroeid zijn kunnen er door knellingen van de schoen kleine vergroeiingen ontstaan. Een foute schoen zal de voetstructuur gemakkelijk negatief beïnvloeden terwijl een goede schoen de voetstructuur juist gemakkelijk positief beïnvloedt. Daarom is het belangrijk dat kinderschoenen meteen goed zitten.

8. Gij zult rekening houden met de lengte, maar ook met de breedte en de hoogte van de voeten

Een voet is 3-dimensioneel. Niet enkel de lengte van de voet, maar ook de breedte en hoogte van de voet zijn belangrijk. De 3D voetscan meet elke dimensie van de voet: zowel de lengte, breedte als hoogte van de voet wordt in kaart gebracht.

Als je kind een hoge wreef heeft of een smalle voet, kan je kiezen voor schoenen met een velcrosluiting. Met deze sluiting bepaal je zelf hoe strak de schoenen zitten én je hoeft ze niet meer te helpen bij het aantrekken van de schoenen.

9. Gij zult altijd beide voetjes meten

De meeste mensen hebben twee verschillende voeten. Dit kan zowel qua lengte, breedte als hoogte zijn. De 3D voetscan geeft het verschil weer tussen linker- en rechtervoet.

10. Gij zult kindervoetjes elke 3 maand meten

Omdat kindervoeten heel snel groeien en de juiste schoenmaat dragen zo belangrijk is, is het aangeraden om ze elke 3 maand te meten. Heb je de voeten laten meten via de 3D voetscan? Dan krijg je automatisch een melding wanneer je een nieuwe scan moet laten maken en krijg je een voorspelling van hoelang jouw kind de gekozen schoenen zal kunnen dragen.

Kindervoeten meten

*Deze eigenschappen zijn belangrijk voor schoenen voor kinderen tot 6 jaar.
** Onderzoek van studenten aan Arteveldehogeschool Gent.

Federatie van Belgische PodologenFederatie van Belgische Podologen

WANNEER MOET EEN KIND ZIJN EERSTE SCHOENEN DRAGEN?

Vroeger werd gezegd dat een kind schoenen moet beginnen te dragen van zodra het kan lopen. Vandaag krijg je vaker als raad om je kinderen zoveel mogelijk op blote voeten te laten rondlopen.

Bij de geboorte zijn voetjes nog heel zacht en buigzaam door het overwicht aan kraakbeen. De voetjes hebben vaak een platte vorm doordat er onder de hele voet nog een dik vetkussen zit. Dat vetkussen verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren. Juist omdat babyvoeten zo buigzaam en dus vervormbaar zijn, hebben ze veel bewegingsvrijheid nodig.

Lopen op blote voeten of sokjes / zachte pantoffeltjes (zoals die van Inch Blue) bevordert de spierwerking en botontwikkeling. Buiten moeten ze natuurlijk wel schoenen aan om de voeten warm en droog te houden en om ze optimaal te beschermen. De schoenen dienen alleen ter bescherming voor de invloeden van buitenaf.

Inch Blue babypantoffels

WAT IS DE 3D VOETSCAN?

In elke Brantano-winkel (m.u.v. de Outlets) vind je een 3D voetscan. Dit technologisch hoogstaande meetsysteem meet gratis de lengte, de breedte en de hoogte van de wreef van de voeten.

Nadat beide voeten zijn gescand, kies je een paar schoenen. Kinderen kiezen vaak de schoenen die ze mooi vinden, of ze nu passen of niet. En dan zijn er nog de verschillen in maat van merk tot merk. Maar de juiste maat vinden, is gemakkelijk dankzij de 3D voetscan.

Alle schoenen uit de collectie bij Brantano worden ook zorgvuldig gescand. Zo kennen we de beschikbare interne ruimte van elk paar schoenen en is het makkelijk om deze te matchen met de opgemeten voetmaat van het kind. Door het samenvoegen van de 3D voetscan-gegevens met de 3D schoenscan-informatie, geven we een aanbeveling voor de schoenmaat voor een gekozen model. Je ziet meteen in welke maat je deze best kan kopen. Je krijgt ook een indicatie van hoelang jouw kind de gekozen schoenen zal kunnen dragen: altijd handig om te weten!

3D voetscan Brantano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + twaalf =