3 manieren waarop jij pesten nog meer kunt bestrijden tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten

3 manieren waarop jij pesten nog meer kunt bestrijden tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten

Vanaf vandaag tot en met 24 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten. Tijdens deze week maakt Vlaams netwerk ‘Kies Kleur tegen Pesten’ via de hashtag #samentegenpesten het thema bespreekbaar. Hoe jij zélf je steentje kunt bijdragen om pesten te bestrijden? Brantano legt je 3 mooie manieren voor:

#1 Praat erover met het familielid of de vriend(in) in kwestie

Pesten mee bespreekbaar maken? Geen betere manier om dat te doen dan zelf de touwtjes in handen nemen. Laat de Vlaamse Week tegen Pesten dus vooral die drempel verlagen om er met de gepeste persoon over te praten – of die nu familie of een vriend(in) is.

Natuurlijk is het belangrijk om als ouder tijdig in te grijpen, zeker als je kind signalen vertoont die wijzen op pestgedrag:

  • Plots niet graag naar school gaan
  • Sociaal isolement
  • Plotse huilbuien
  • Onrustig slapen

Probeer daarbij vooral kalm te blijven, en laat je niet leiden door emoties. Zo kan je makkelijker evalueren welke actie je kunt ondernemen om het gedrag te verhelpen.

#2 Haal je exemplaar van ‘Mama, ze pesten me’! in huis

Een familielid, vriend(in) of kennis ondersteunen in pestgedrag, je staat er niet alleen voor! Samen met vzw School Zonder Pesten bracht Brantano een boek uit (‘Mama, ze pesten me!’) rond pestgedrag. Daarin krijg je als ouder of grote broer/zus antwoord op alle prangende vragen rond pesten. Ook staat het bol van mooie, inspirerende getuigenissen die voor veel lezers herkenbaarheid opwekken.

Hoe je jouw eigen exemplaar bemachtigt? Vanaf vandaag t.e.m. 5 maart is ‘Mama, ze pesten me!’ verkrijgbaar in alle Brantano-winkels én op brantano.be aan de voordeelprijs van 8,95 euro. Verder kan je je boek tot onbepaalde tijd op de kop tikken in de boekhandels aan de gewone prijs van 14,95 euro.

#3 Leg ook eens een paar oude schoenen opzij

Qué? Oude schoenen opzij leggen om pestgedrag aan te pakken? Jeps, dat lees je goed. Twee keer per jaar zamelt Brantano oude schoenen in, waarvan de opbrengst naar een reeks goede doelen gaat. Een ervan is de vzw School zonder Pesten, waarmee we al zo’n 8 jaar partneren. De organisatie financiert er haar dagelijkse werking mee: ruim driekwart van de Vlaamse kleuter- en lagere scholen heeft al eens een schoolvoorstelling over Victor en zijn vriendjes gehad in de klas.

Kinderen leren wat een “goed gevoel” is, hoe je het kan uitdrukken, en wat je kan doen als je je niet zo goed voelt. Het thema pesten wordt op een leuke en educatief verantwoorde manier gebracht en vele kinderen en leerkrachten worden kapstokken aangereikt om verder mee aan de slag te kunnen.

Wist je dat we vorig jaar in totaal zo’n 763.937 paar schoenen hebben ingezameld? Allemaal dankzij klanten zoals jij! Zowel in het voorjaar als in het najaar organiseren we een groot inzamelmoment. Leg je oude schoenen dus alvast aan de kant want heel binnenkort komt de volgende editie eraan!

 

Zelf tips om pestgedrag aan te pakken? Deel ze hieronder of op de Facebook-pagina van Brantano via de hashtag #samentegenpesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − tien =